Τερμίτες

 
 
 
 
 
Οι τερμίτες είναι μικρόσωμα έντομα (3-22 χιλιοστά) που ανήκουν στην κατηγορία των ξυλοφάγων και που αρκετοί μπερδεύουν με τα μυρμήγκια. Συγκαταλέγονται στα αρχαιότερα έντομα της φύσης, καθώς έχουν βρεθεί απολιθώματά τους σε σχηματισμούς ηλικίας άνω των 100 εκατομμυρίων ετών. Συνήθως ζουν από 2 (τερμίτης – εργάτης) έως και 12 χρόνια (βασίλισσα).

Μαζί με τα σαράκια, οι τερμίτες αποτελούν τους κυριότερους ζωϊκούς εχθρούς του ξύλου , προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε ξύλινα πατώματα, κουφώματα, έπιπλα, ξύλινα αντικείμενα, καθώς επίσης και σε βιβλία. Τις περισσότερες φορές, οι εν λόγω ζημιές αποδίδονται λανθασμένα σε μυρμήγκια ή στην υγρασία.
 
 
 
 
 
Η καταλληλότερη θερμοκρασία για τη δράση και την ανάπτυξη των τερμιτών, είναι μεταξύ 24 και 35 βαθμών κελσίου. Σε πιο ψυχρές συνθήκες, μένουν ανενεργοί μέχρι η θερμοκρασία να τους ευνοήσει. Καθώς το σώμα τους είναι μαλακό και ευάλωτο στην αφυδάτωση, συχνά προτιμούν τις συνθήκες υγρασίας. Για παράδειγμα, μια διαρροή στο καλοριφέρ ή τις σωληνώσεις του μπάνιου, μπορεί να ευνοήσει την εμφάνισή τους.
 
 
 
 
 
 
 
 

Αντιμετώπιση Τερμιτών

 

 
Στην INSECTA PCS εξοντώνουμε ριζικά τους τερμίτες, εφαρμόζοντας σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους, απολύτως φιλικές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Διαθέτουμε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με τεράστια εμπειρία στην καταπολέμηση όλων των ειδών τερμιτών, έτοιμο να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά.

Η αντιμετώπιση και εξόντωση των τερμιτών, βασίζεται στη μέθοδο trap-treat-release (T.T.R.), που εκμεταλλεύεται την κοινωνικότητα των τερμιτών, οι οποίοι τρέφονται με τροφάλλαξη. Χρησιμοποιώντας ένα σκεύασμα σαν δόλωμα για τους εργάτες (τη μόνη κάστα των τερμιτών που μπορεί να πέμψει το ξύλο και εν συνεχεία να μοιράσει την τροφή στα υπόλοιπα άτομα της αποικίας), πετυχαίνουμε τη μεταφορά της τοξικής για τους τερμίτες ουσίας σε όλη την αποικία, είτε με τροφάλλαξη, είτε με επαφή.

Το σκεύασμα που χρησιμοποιείται είναι το μόνο που δίνει οριστική λύση. Παραμένει δραστικό μέχρι και δέκα χρόνια μετά την επέμβαση, προστατεύοντας τον χώρο σας και από μελλοντική προσβολή.

Οι εφαρμογές εκτελούνται όπως ορίζει ο κατασκευαστής του σκευάσματος (BASF).

Διαβάστε περισσότερα για την καταπολέμηση των τερμιτών.

 
 
Η ΙNSECTA ΕΚΔΙΔΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΕΡΜΙΤΕΣ
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ανίχνευση Τερμιτών

 

 
Η ανίχνευση τερμιτών πραγματοποιείται μέσω αυτοψίας, όταν υπάρχει υποψία ή ένδειξη (από σημάδια ή ζημιές) ότι ένας χώρος έχει προσβληθεί από τερμίτες.

Στην INSECTA PCS είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε μέσω οπτικού ελέγχου όλα τα δυνητικά σημεία εισόδου ή προσβολής, όπως ξύλινα πατώματα, ντουλάπια, ντουλάπες, συρτάρια, κάσες, βιβλιοθήκες και επιφάνειες δομικών στοιχείων.

Μέσα από τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων, το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό μας επεμβαίνει δραστικά, προβαίνοντας από την ανίχνευση τερμιτών στη σίγουρη και ασφαλή καταπολέμησή τους.
 
 
 
 
 
 

T3i All Sensor

 
Στην INSECTA PCS κάνουμε χρήση του T3i All Sensor, του ακριβέστερου μη επεμβατικού ανιχνευτή που κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά. Ο μοναδικός σχεδιασμός 3 σε 1, ενσωματώνει την πατενταρισμένη τεχνολογία ραντάρ της Termatrac, τον αισθητήρα σχετικής και άμεσης υγρασίας, καθώς και έναν θερμικό αισθητήρα για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το T3i All Sensor σχεδιάστηκε για να βοηθά τους χειριστές να εντοπίζουν, να επιβεβαιώνουν και να παρακολουθούν την παρουσία και την έκταση των τερμιτών και άλλων παρασίτων. Σε συνδυασμό με την εκπαίδευση πιστοποίησης T3i, που παρέχεται σε όλους τους ιδιοκτήτες και χειριστές του, είναι εύκολος στη χρήση, ακριβής και αποδοτικός.
 
 
 
 
 
 
Τεχνολογία ανίχνευσης με ραντάρ
 
Τεχνολογία ανίχνευσης με ραντάρ
 
Ο αισθητήρας ραντάρ του T3i All Sensor χρησιμοποιεί μη επεμβατικά μικροκύματα χαμηλής ενέργειας, που διεισδύουν στα δομικά υλικά για να ανιχνεύσουν τη δραστηριότητα. Οι χαμηλές εκπομπές ραντάρ υψηλής συχνότητας, επιτρέπουν στο χειριστή να εντοπίζει και να παρακολουθεί τη δραστηριότητα τερμιτών και άλλων εντόμων χωρίς διαταραχές. Η τεχνολογία ραντάρ τροφοδοτεί με δεδομένα την εφαρμογή T3i Operate (συσκευή Android), την οποία οι χειριστές μπορούν να «αποθηκεύσουν» και να χρησιμοποιήσουν για αναφορές πριν και μετά τη θεραπεία.
 
 
 
Αισθητήρας άμεσης και σχετικής υγρασίας
 
Αισθητήρας άμεσης και σχετικής υγρασίας
 
Η τεχνολογία υγρασίας T3i All Sensor λειτουργεί βάσει χωρητικότητας, ανιχνεύοντας διαφορές υγρασίας που ξεπερνούν το διπλάσιο του βάθους άλλων μετρητών της αγοράς (60mm). Οι χειριστές μπορούν να αποκτήσουν μια άμεση ανάγνωση σύροντας το στρώμα υγρασίας στην επιφάνεια στην οποία εργάζονται. Η λειτουργία άμεσης υγρασίας δείχνει οποιαδήποτε μικρή αύξηση ή μείωση της υγρασίας σε ποσοστό κλήσης.
 
 
 
Θερμικός Αισθητήρας
 
Θερμικός αισθητήρας
 
Επιλέγοντας ένα σημείο αναφοράς, ο θερμικός αισθητήρας T3i εντοπίζει τις φυσιολογικές ή μη φυσιολογικές αλλαγές της θερμοκρασίας γύρω από την περιοχή ενδιαφέροντος. Μέσα από μια απλή διαδικασία, τα δεδομένα εμφανίζονται με ένα απλό αριθμητικό γράφημα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Μορφολογία

 

 
Ανήκοντας στην τάξη των ισόπτερων εντόμων, οι τερμίτες έχουν έξι πόδια και το σώμα τους χωρίζεται σε τρία τμήματα: την κεφαλή, τον θώρακα και την κοιλία χωρίς όμως αυτό να είναι διακριτό. Αυτό είναι και ένα ορατό χαρακτηριστικό που τα διαφοροποιεί από τα μυρμήγκια. Διαθέτουν τρίχες και άλλα εξειδικευμένα αισθητήρια όργανα, που τους επιτρέπουν να αντιλαμβάνονται με ευκολία την επαφή, την πίεση, τις οσμές και τις γεύσεις.

Μία χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά του τερμίτη συγκριτικά με το ιπτάμενο μυρμήγκι, που φαίνεται εύκολα και με γυμνό μάτι, είναι ότι ο τερμίτης έχει ίσες τις πτέρυγες (σε μήκος) ενώ το μυρμήγκι έχει τις μπροστινές πτέρυγες πιο μακριές από τις πίσω.
 
 
 
 
 
 

Αποικία και κάστες

 

 
Οι τερμίτες ζουν σε συνεργατικές, ανάμικτες ομάδες που είναι γνωστές ως αποικίες. Κάθε κοινωνία έχει διαφορετικές οσμές, οι οποίες διευκολύνουν τα μέλη της να αναγνωρίζουν τους συντρόφους τους και να διατηρούν αποστάσεις από τα μέλη άλλων αποικιών.
Μέσα σε αυτές τις αποικίες, υπάρχουν τρεις βασικές κοινωνικές ομάδες, γνωστές και ως κάστες:
 
 
Αναπαραγωγικά Έντομα
 

Αναπαραγωγικά Άτομα

 
Τα αναπαραγωγικά άτομα, που παράγουν όλους τους απογόνους μιας αποικίας τερμιτών και παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην εξάπλωση και την ίδρυση νέων αποικιών.
 
 
 
Εργάτες
 

Εργάτες

 
Οι εργάτες, που αποτελούν το 90% του πληθυσμού και είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη των αυγών, την κατασκευή και τη συντήρηση των στοών, την αναζήτηση τροφής, καθώς και τη θρέψη όλων των μελών της αποικίας.
 
 
 
Οπλίτες
 

Οπλίτες

 
Οι οπλίτες, που έχουν κυρίως αμυντικό ρόλο και προστατεύουν την αποικία από φυσικούς εχθρούς όπως είναι τα μυρμήγκια.
 
 
 
 
Τα αναπαραγωγικά άτομα, διακρίνονται σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα αναπαραγωγικά, με τα πρώτα να είναι γνωστά επίσης ως βασιλιάς και βασίλισσα και τα δευτερεύοντα ως σμηνουργοί.

Ασφαλώς, σε μια αποικία συναντάμε επίσης τα ωά και τα ατελή άτομα, τα οποία αναπτύσσονται για να δώσουν τους παραπάνω τρεις τύπους.
 
 
 
 
Σμηνουργία
 
 
 
Η σμηνουργία είναι χαρακτηριστικό μιας μακροχρόνιας προσβολής από τερμίτες. Συνήθως συμπίπτει με περιόδους βροχοπτώσεων, ιδίως όταν αυτές ξεκινούν αργά το φθινόπωρο. Παρ’ ότι οι τερμίτες κατά κανόνα αποφεύγουν το φως, κατά τη σμηνουργία τα πτερωτά αναπαραγωγικά άτομα εξέρχονται από τη μητρική φωλιά και καλούνται να δημιουργήσουν νέες φωλιές, επεκτείνοντας έτσι την προσβολή. Τότε είναι που συνήθως γίνεται αντιληπτή μία προσβολή από τερμίτες.

Μικρές σμηνουργίες είναι δυνατόν να λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η έξοδος των πτερωτών από τις φωλιές επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η ένταση φωτεινής ακτινοβολίας, η ταχύτητα ανέμων, η ατμοσφαιρική πίεση κ.α. Εάν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, οι πτερωτοί τερμίτες παραμένουν στις στοές και τη φωλιά τους. Η πτήση κατά τη σμηνουργία είναι μάλλον βραχεία και η κατεύθυνσή της επηρεάζεται από τα επικρατούντα ρεύματα του αέρα. Αμέσως μετά την προσγείωσή τους, οι πτερωτοί τερμίτες αποβάλλουν τις πτέρυγές τους, αποκόπτοντάς τες.