Σαράκι αντιμετώπιση - Fumigation

 
 
 
 
Η οριστική εξόντωση του σαρακιού συντελείται με τη μέθοδο του υποκαπνισμού (fumigation), που απαλλάσσει τον χώρο μας από όλα τα ξυλοφάγα έντομα, σε όλα τα βιολογικά τους στάδια (αυγό, προνύμφη, τέλειο έντομο).

Τα υποκαπνιστικά σκευάσματα (fumigants), είναι ουσίες που δρουν σε μορφή αερίου, έχουν άριστη διεισδυτικότητα και σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες και πιέσεις γίνονται θανατηφόρες για τα έντομα και τα τρωκτικά. Λόγω της ιδιότητάς τους, τα αέρια διαπερνούν την μάζα του ξύλου επιφέροντας τον θάνατο των εντόμων.

Τα χρησιμοποιούμε όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε μια εντομολογική προσβολή με άλλες κατασταλτικές μεθόδους και σε μέρη όπως οριζόντιες αποθήκες, εξοχικές κατοικίες, containers, silos, βαγόνια, αμπάρια πλοίων, κενούς χώρους, έπιπλα σπιτιών και μέσα όπου είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσουμε άλλα εντομοκτόνα.

Κύριο συστατικό των υποκαπνιστικών σκευασμάτων είναι η φωσφίνη, ένα εντομοκτόνο αέριο (fumigant) που εκλύεται από φωσφορούχο αργίλιο και φωσφορούχο μαγνήσιο.
 
 
 
 
 
Προσβάλλει τον κυτταρικό μεταβολισμό των ξυλοφάγων εντόμων είτε από το σώμα, είτε από την αναπνευστική οδό. Η δράση της φωσφίνης διαρκεί από 3 έως 10 ημέρες, εξοντώνοντας οριστικά τα έντομα.

Όλα τα υποκαπνιστικά (fumigants) πρέπει να χρησιμοποιούνται από ειδικευμένους επιστήμονες και επιβάλλεται η άριστη γνώση των ιδιοτήτων τους και των μέτρων ασφαλείας για τον άνθρωπο και τα ζώα. Για μέγιστη αποτελεσματικότητα, θα πρέπει να εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απολύμανσης & υγιεινής, που αφορά στην πρόληψη, τον έλεγχο και την καταπολέμηση–αντιμετώπιση.

Σε κάθε εφαρμογή υποκαπνισμού, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το καλό κλείσιμο του κάθε χώρου, για να μην έχουμε διαρροή αερίου. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται ειδικά πoλυστρωματικά νάιλον που δεν επιτρέπουν στο αέριο να διαφύγει.