Πιθανότητες προσβολής ξύλου από έντομα

 
 
 
Για να κατανοήσουμε τους λόγους που τα κολεόπτερα όπως το σαράκι προσβάλλουν τα διάφορα είδη κατασκευαστικού ξύλου, είναι απαραίτητο να λάβουμε υπ’ όψιν τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την προσβολή:
 
 
 
Περιεχόμενη υγρασία
 

 
Καθώς το ξύλο ξηραίνεται, φτάνει στα άριστα (για τα ξυλοφάγα κολεόπτερα) επίπεδα υγρασίας. Όταν η περιεχόμενη υγρασία φτάσει στο 12-15%, καθίσταται πιο πιθανή τροφική πηγή για τα έντομα.
 
Χημικές Ουσίες
 

 
Έχει παρατηρηθεί ότι τα ξυλοφάγα κολεόπτερα, όπως το σαράκι, αρέσκονται σε διάφορες χημικές ουσίες που περιέχει το ξύλο. Πολλές ομάδες εντόμων είναι ικανές να πέψουν την κυτταρίνη, ενώ σε μικρότερο ποσοστό καταναλώνεται η λιγνίνη. Άλλα έντομα καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες με το άμυλο και τις μικρές ποσότητες σακχάρων που περιέχονται στο ξύλο, ενώ κάποια είναι πιθανό να αφομοιώνουν μικρές ποσότητες πρωτεϊνών.
 
Κατάσταση του Ξύλου
 

 
Μετά από εκτεταμένη έκθεσή μας στην υγρασία, η ξυλεία αποσυντίθεται και γίνεται πιο ευάλωτη για προσβολή. Όποιος μύκητας κι αν έχει προσβάλει το ξύλο, η αποσύνθεση των κυττάρων του διευκολύνει τη διείσδυση της προνύμφης.